Yleiset ehdot

1 artikla – Määritelmät
Näissä ehdoissa tarkoitetaan seuraavaa:
Mietintäaika: ajanjakso, jonka aikana kuluttaja voi käyttää peruuttamisoikeuttaan;
Kuluttaja: luonnollinen henkilö, joka ei toimi elinkeinon tai ammatin harjoittamisen yhteydessä ja tekee etäsopimuksen yrittäjän kanssa;
Päivä: kalenteripäivä;
Jatkuva sopimus: etäsopimus, joka koskee tuotteiden ja/tai palvelujen sarjaa, joiden toimitus- ja/tai vastaanottovelvoite on jaettu ajallisesti;
Pysyvä tietoväline: mikä tahansa väline, jonka avulla kuluttaja tai yrittäjä voi tallentaa hänelle henkilökohtaisesti osoitetut tiedot siten, että tietojen tuleva tarkastelu ja tallennetun tiedon muuttumaton jäljentäminen on mahdollista.
Peruuttamisoikeus: kuluttajan mahdollisuus peruuttaa etäsopimus mietintäajan kuluessa;
Yrittäjä: luonnollinen tai oikeushenkilö, joka tarjoaa etämyynnissä tuotteita ja/tai palveluja kuluttajille;
Etäsopimus: sopimus, joka tehdään yrittäjän järjestelmän puitteissa tuotteiden ja/tai palvelujen etämyynnistä, jossa sopimuksen solmimiseen asti käytetään yksinomaan yhtä tai useampaa etäviestintätekniikkaa;
Etäviestintätekniikka: väline, jota voidaan käyttää sopimuksen tekemiseen ilman, että kuluttaja ja yrittäjä ovat samanaikaisesti samassa tilassa.

2 artikla – Yrittäjän identiteetti
Yrityksen nimi: Ewe essentials
Yritysosoite: Westebergstraat 55, 2513 Den Haag, Alankomaat
Tuki@ohene-helsinki.com
Y-tunnus: 94814863
ALV-tunnus: NL004412684B45

3 artikla – Soveltamisala
Nämä yleiset ehdot koskevat kaikkia yrittäjän tarjouksia ja kaikkia etäsopimuksia ja tilauksia yrittäjän ja kuluttajan välillä.
Ennen etäsopimuksen solmimista, näiden yleisten ehtojen teksti tulee kuluttajan saataville. Jos tämä ei ole kohtuudella mahdollista, ennen etäsopimuksen solmimista tulee ilmoittaa, että yleiset ehdot ovat nähtävillä yrittäjällä ja ne lähetetään kuluttajalle mahdollisimman pian ilmaiseksi pyynnöstä.
Jos etäsopimus solmitaan sähköisesti, edellisestä kohdasta poiketen ja ennen etäsopimuksen solmimista, näiden yleisten ehtojen teksti voidaan tarjota kuluttajalle sähköisesti siten, että kuluttaja voi helposti tallentaa sen pysyvälle tietovälineelle.
Jos tämä ei ole kohtuudella mahdollista, ennen etäsopimuksen solmimista tulee ilmoittaa, mistä yleiset ehdot ovat saatavilla sähköisesti ja että ne lähetetään kuluttajalle sähköisesti tai muulla tavalla ilmaiseksi pyynnöstä.
Jos näiden yleisten ehtojen lisäksi sovelletaan erityisiä tuotteen tai palvelun ehtoja, toista ja kolmatta kohtaa sovelletaan vastaavasti, ja kuluttaja voi ristiriitatilanteessa aina vedota siihen ehtoon, joka on hänelle edullisin.
Jos jokin tai jotkin kohdat näistä yleisistä ehdoista ovat jossain vaiheessa kokonaan tai osittain mitättömiä tai mitätöityjä, sopimus ja nämä ehdot säilyvät muilta osin voimassa, ja kyseinen kohta korvataan nopeasti yhteisymmärryksessä säännöllisesti ehtoa, joka mahdollisimman lähellä alkuperäisen ehtoa.
Tilanteet, joita ei ole käsitelty näissä yleisissä ehdoissa, arvioidaan näiden yleisten ehtojen ”henkisen” mukaan.
Epäselvyydet näiden ehtojen yhden tai useamman kohdan tulkinnasta tai sisällöstä tulee selittää näiden yleisten ehtojen ”henkisen” mukaan.

4 artikla – Tarjous
Jos tarjous on voimassa vain rajoitetun ajan tai siihen liittyy ehtoja, tämä mainitaan selvästi tarjouksessa.
Tarjous on sitomaton. Yrittäjällä on oikeus muuttaa ja mukauttaa tarjousta.
Tarjous sisältää täydellisen ja tarkan kuvauksen tarjotuista tuotteista ja/tai palveluista. Kuvaus on riittävän yksityiskohtainen, jotta kuluttaja voi tehdä hyvin perustellun arvion tarjouksesta. Jos yrittäjä käyttää kuvia, ne ovat totuudenmukaisia esityksiä tarjotuista tuotteista ja/tai palveluista. Ilmeiset virheet tai ilmeiset virheet tarjouksessa eivät sido yrittäjää.
Kaikki kuvat, tekniset tiedot tarjouksessa ovat viitteellisiä ja eivät voi olla perusteena vahingonkorvaukselle tai sopimuksen purkamiselle.
Tuotteiden kuvat ovat totuudenmukaisia esityksiä tarjotuista tuotteista. Yrittäjä ei voi taata, että näytetyt värit vastaavat tarkasti tuotteiden todellisia värejä.
Jokainen tarjous sisältää sellaiset tiedot, että kuluttaja ymmärtää, mitkä oikeudet ja velvollisuudet liittyvät tarjouksen hyväksymiseen. Tämä koskee erityisesti:

  • Hinta, lukuun ottamatta tullimaksuja ja arvonlisäveroa. Nämä lisäkustannukset ovat asiakkaan vastuulla. Posti- ja/tai kuriiripalvelu käyttää erityistä järjestelmää tullin käsittelyyn. Tämä järjestelmä koskee tilanteita, joissa tavarat tuodaan EU
    määränpään maahan, kuten tässä tapauksessa. Posti- ja/tai kuriiripalvelu perii arvonlisäveron (yhdessä mahdollisten tullimaksujen kanssa) tavaran vastaanottajalta;
  • Mahdolliset toimituskustannukset;
  • Tapa, jolla sopimus syntyy ja mitkä toimet ovat tarpeen siihen;
  • Onko peruuttamisoikeus voimassa;
  • Maksutapa, toimitustapa ja sopimuksen täytäntöönpanotapa;
  • Tarjouksen hyväksymisaika tai aika, jonka yrittäjä takaa hinnan;
  • Etäviestintätekniikan käytön hinta, jos sen kustannukset lasketaan eri perusteella kuin käytetyn viestintävälineen tavanomainen perushinta;
  • Arkistoidaanko sopimus sen syntymisen jälkeen, ja jos arkistoidaan, miten kuluttaja voi tutustua siihen.

tapa, jolla kuluttaja voi ennen sopimuksen tekemistä tarkistaa sopimuksen puitteissa antamansa tiedot ja halutessaan korjata ne;
mahdolliset muut kielet, joilla sopimus voidaan tehdä hollannin kielen lisäksi;
ne käyttäytymissäännöt, joihin elinkeinonharjoittaja on sitoutunut, ja tapa, jolla kuluttaja voi tutustua näihin käyttäytymissääntöihin sähköisesti; ja
vähimmäiskesto etäsopimukselle, jos kyseessä on määräaikaissopimus.
Valinnainen: saatavilla olevat koot, värit, materiaalit.

Artikla 5 – Sopimus
Sopimus tulee voimaan, ottaen huomioon 4. kohdan määräykset, sillä hetkellä, kun kuluttaja hyväksyy tarjouksen ja täyttää siihen liittyvät ehdot.
Mikäli kuluttaja on hyväksynyt tarjouksen sähköisesti, elinkeinonharjoittaja vahvistaa viipymättä sähköisesti tarjouksen hyväksynnän vastaanottamisen.
Niin kauan kuin elinkeinonharjoittaja ei ole vahvistanut hyväksynnän vastaanottamista, kuluttaja voi purkaa sopimuksen.
Jos sopimus tehdään sähköisesti, elinkeinonharjoittaja ryhtyy asianmukaisiin teknisiin ja organisatorisiin toimenpiteisiin tietojen sähköisen siirron suojaamiseksi ja varmistaa turvallisen verkkoympäristön. Mikäli kuluttaja voi maksaa sähköisesti, elinkeinonharjoittaja noudattaa tähän sopivia turvallisuustoimenpiteitä.
Elinkeinonharjoittaja voi – lain puitteissa – hankkia tietoja kuluttajan maksukyvystä sekä muista seikoista, jotka ovat merkityksellisiä etäsopimuksen vastuullisen tekemisen kannalta. Mikäli elinkeinonharjoittajalla on tämän tutkimuksen perusteella hyvät syyt olla tekemättä sopimusta, hänellä on oikeus perustellusti kieltäytyä tilauksesta tai pyynnöstä tai liittää toimeenpanoon erityisehtoja.

Elinkeinonharjoittaja toimittaa kuluttajalle tuotteen tai palvelun mukana seuraavat tiedot kirjallisesti tai siten, että kuluttaja voi tallentaa ne kestävällä tavalla helposti saatavilla olevalle tietovälineelle:

  1. Elinkeinonharjoittajan toimipaikan käyntiosoite, johon kuluttaja voi ottaa yhteyttä valitusten osalta;
  2. Ehdot ja menettelytavat, joiden mukaisesti kuluttaja voi käyttää peruuttamisoikeuttaan, tai selkeä ilmoitus peruuttamisoikeuden poissulkemisesta;
  3. Tiedot takuista ja olemassa olevasta palvelusta oston jälkeen;
  4. Tiedot, jotka on mainittu näiden ehtojen 4 artiklan 3. kohdassa, ellei elinkeinonharjoittaja ole jo toimittanut näitä tietoja kuluttajalle ennen sopimuksen täytäntöönpanoa;
  5. Sopimuksen irtisanomista koskevat vaatimukset, jos sopimuksen kesto on yli vuoden tai jos se on toistaiseksi voimassa oleva.

Mikäli kyseessä on jatkuvaan toimitukseen perustuva sopimus, edellisen kohdan määräys koskee vain ensimmäistä toimitusta.
Jokainen sopimus tehdään edellyttäen, että kyseiset tuotteet ovat riittävästi saatavilla.

Artikla 6 – Peruuttamisoikeus
Tuotteiden ostamisen yhteydessä kuluttajalla on oikeus peruuttaa sopimus ilman perusteluja 14 päivän kuluessa. Tämä harkinta-aika alkaa kulua siitä päivästä, kun kuluttaja tai kuluttajan etukäteen nimeämä ja elinkeinonharjoittajalle ilmoitettu edustaja vastaanottaa tuotteen.

Harkinta-aikana kuluttajan tulee käsitellä tuotetta ja pakkausta huolellisesti. Hän saa avata tai käyttää tuotetta vain siinä määrin, kuin on tarpeen sen arvioimiseksi, haluaako hän säilyttää tuotteen. Jos kuluttaja käyttää peruuttamisoikeuttaan, hänen tulee palauttaa tuote kaikkine toimitettuine lisätarvikkeineen ja – mikäli kohtuudella mahdollista – alkuperäisessä kunnossa ja pakkauksessa elinkeinonharjoittajalle elinkeinonharjoittajan antamien kohtuullisten ja selkeiden ohjeiden mukaisesti.

Kun kuluttaja haluaa käyttää peruuttamisoikeuttaan, hänen on ilmoitettava siitä 14 päivän kuluessa tuotteen vastaanottamisesta.

Elinkeinonharjoittaja. Ilmoitus peruuttamisoikeuden käyttämisestä tulee kuluttajan tehdä kirjallisella viestillä/sähköpostilla. Sen jälkeen, kun kuluttaja on ilmoittanut haluavansa käyttää peruuttamisoikeuttaan, hänen tulee lähettää tuote takaisin 14 päivän kuluessa. Kuluttajan on osoitettava, että toimitetut tavarat on palautettu ajoissa, esimerkiksi palautuskuitin avulla.
Mikäli asiakas ei ole ilmoittanut haluavansa käyttää peruuttamisoikeuttaan mainituissa määräajoissa (kohdat 2 ja 3) tai ei ole palauttanut tuotetta elinkeinonharjoittajalle, kauppa on sitova.

Artikla 7 – Kulut peruutuksen yhteydessä
Jos kuluttaja käyttää peruuttamisoikeuttaan, tuotteen palautuskulut ovat kuluttajan vastuulla.
Jos kuluttaja on maksanut jonkin summan, elinkeinonharjoittaja palauttaa tämän summan mahdollisimman pian, mutta viimeistään 14 päivän kuluessa peruutuksesta. Tämä edellyttää kuitenkin, että tuote on jo palautettu verkkokauppiaalle tai että siitä on toimitettu riittävä näyttö.

Artikla 8 – Peruuttamisoikeuden poissulkeminen
Elinkeinonharjoittaja voi sulkea kuluttajan peruuttamisoikeuden pois tuotteiden osalta, kuten on kuvattu kohdissa 2 ja 3. Peruuttamisoikeuden poissulkeminen on voimassa vain, jos elinkeinonharjoittaja on ilmoittanut siitä selkeästi tarjouksessa tai ainakin ennen sopimuksen tekemistä.

Peruuttamisoikeuden poissulkeminen on mahdollista vain seuraavien tuotteiden osalta:

  1. Tuotteet, jotka on valmistettu kuluttajan antamien erityisten vaatimusten mukaisesti;
  2. Tuotteet, jotka ovat selvästi luonteeltaan henkilökohtaisia;
  3. Tuotteet, joita ei niiden luonteen vuoksi voida palauttaa;
  4. Tuotteet, jotka voivat nopeasti pilaantua tai vanhentua;
  5. Tuotteet, joiden hinta riippuu rahoitusmarkkinoiden vaihteluista, joihin elinkeinonharjoittajalla ei ole vaikutusvaltaa;
  6. Irtonumerot sanomalehdistä ja aikakauslehdistä;
  7. Ääni- ja kuvatallenteet sekä tietokoneohjelmistot, joiden sinetti on rikottu kuluttajan toimesta;
  8. Hygieniatuotteet, joiden sinetti on rikottu kuluttajan toimesta.

Peruuttamisoikeuden poissulkeminen on mahdollista vain seuraavien palveluiden osalta:

  1. Majoitus, kuljetus, ravintolapalvelut tai vapaa-ajan palvelut, jotka on suoritettava tiettynä päivänä tai tietyn ajanjakson aikana;
  2. Palvelut, joiden toimittaminen on aloitettu kuluttajan nimenomaisella suostumuksella ennen harkinta-ajan päättymistä;
  3. Vedonlyönnit ja arpajaiset.

Artikla 9 – Hinta
Tarjouksessa mainitun voimassaoloajan aikana tarjottujen tuotteiden ja/tai palveluiden hinnat eivät nouse, lukuun ottamatta muutoksia arvonlisäverokannoissa.
Poiketen edellisestä kohdasta, elinkeinonharjoittaja voi tarjota tuotteita tai palveluita, joiden hinnat ovat sidoksissa rahoitusmarkkinoiden vaihteluihin, ja joihin elinkeinonharjoittajalla ei ole vaikutusvaltaa, vaihtelevilla hinnoilla. Tämä sidonnaisuus vaihteluihin ja se, että mahdollisesti ilmoitetut hinnat ovat ohjeellisia, ilmoitetaan tarjouksessa.

Hinnan korotukset 3 kuukauden sisällä sopimuksen voimaantulosta ovat sallittuja vain, jos ne johtuvat lakisääteisistä määräyksistä tai säännöksistä.
Hinnan korotukset, jotka tapahtuvat 3 kuukauden kuluttua sopimuksen voimaantulosta, ovat sallittuja vain, jos elinkeinonharjoittaja on varannut tämän oikeuden ja:

  1. Korotukset johtuvat lakisääteisistä määräyksistä tai säännöksistä; tai
  2. Kuluttajalla on oikeus purkaa sopimus siitä päivästä lähtien, kun hinnankorotus astuu voimaan.

Toimituspaikka määräytyy vuoden 1968 arvonlisäverolain 5 §

ensimmäisen kohdan mukaan sen maan perusteella, jossa kuljetus alkaa. Tässä tapauksessa toimitus tapahtuu EU

ulkopuolella. Tämän seurauksena posti- tai kuriiripalvelu perii vastaanottajalta tuonti-alv

tai tullauskulut. Siksi elinkeinonharjoittaja ei peri arvonlisäveroa.

Kaikki hinnat ovat paino- ja asetusvirheiden varauksella. Paino- ja asetusvirheiden seurauksista ei oteta vastuuta. Paino- ja asetusvirheen sattuessa elinkeinonharjoittaja ei ole velvollinen toimittamaan tuotetta virheelliseen hintaan.

Artikla 10 – Vaatimustenmukaisuus ja takuu

Elinkeinonharjoittaja takaa, että tuotteet ja/tai palvelut vastaavat sopimusta, tarjouksessa mainittuja eritelmiä, kohtuullisia vaatimuksia luotettavuudesta ja/tai käyttökelpoisuudesta sekä sopimuksen tekohetkellä voimassa olevia lakisääteisiä määräyksiä ja/tai viranomaismääräyksiä. Mikäli on sovittu, elinkeinonharjoittaja takaa myös, että tuote soveltuu muuhun kuin normaaliin käyttöön.
Elinkeinonharjoittajan, valmistajan tai maahantuojan antama takuu ei rajoita niitä laillisia oikeuksia ja vaatimuksia, joita kuluttaja voi sopimuksen perusteella esittää elinkeinonharjoittajalle.

Mahdolliset viat tai väärin toimitetut tuotteet on ilmoitettava elinkeinonharjoittajalle kirjallisesti 14 päivän kuluessa toimituksesta. Tuotteet tulee palauttaa alkuperäispakkauksessa ja uudenveroisessa kunnossa.
Elinkeinonharjoittajan takuuaika vastaa valmistajan takuuaikaa. Elinkeinonharjoittaja ei kuitenkaan koskaan ole vastuussa tuotteiden lopullisesta soveltuvuudesta kuluttajan yksittäiseen käyttötarkoitukseen eikä myöskään mahdollisista käyttöä tai soveltamista koskevista neuvoista.

Takuuta ei sovelleta, jos:

  1. Kuluttaja on itse korjannut ja/tai muokannut toimitettuja tuotteita tai on antanut kolmannen osapuolen tehdä niin;
  2. Toimitetut tuotteet ovat altistuneet epänormaalille käytölle tai niitä on muuten käsitelty huolimattomasti tai vastoin elinkeinonharjoittajan ja/tai pakkauksen ohjeita;
  3. Viallisuus johtuu kokonaan tai osittain hallituksen asettamista tai asettamista tulevista määräyksistä, jotka koskevat käytettyjen materiaalien luonnetta tai laatua.

Artikla 11 – Toimitus ja toteutus
Elinkeinonharjoittaja noudattaa suurinta mahdollista huolellisuutta vastaanottaessaan ja toteuttaessaan tuotetilauksia.

Toimituspaikka on osoite, jonka kuluttaja on ilmoittanut yritykselle.
Ottaen huomioon, mitä tästä on mainittu näiden yleisten ehtojen 4 artiklassa, yritys suorittaa hyväksytyt tilaukset viipymättä, kuitenkin viimeistään 30 päivän kuluessa, ellei kuluttaja ole hyväksynyt pidempää toimitusaikaa. Mikäli toimituksessa on viivästystä tai tilaus ei voida toteuttaa kokonaan tai vain osittain, kuluttaja saa asiasta tiedon viimeistään 30 päivän kuluttua tilauksen tekemisestä. Tällöin kuluttajalla on oikeus purkaa sopimus ilman kustannuksia ja hänellä on oikeus mahdolliseen korvaukseen.

Mikäli sopimus puretaan edellisen kohdan mukaisesti, elinkeinonharjoittaja palauttaa kuluttajalle maksaman summan mahdollisimman pian, kuitenkin viimeistään 14 päivän kuluessa purkamisesta.
Jos tilatun tuotteen toimitus osoittautuu mahdottomaksi, elinkeinonharjoittaja pyrkii tarjoamaan korvaavan tuotteen. Selkeästi ja ymmärrettävästi ilmoitetaan viimeistään toimituksen yhteydessä, että korvaava tuote toimitetaan. Korvaavien tuotteiden osalta peruuttamisoikeutta ei voida sulkea pois. Mahdollisen palautuksen kustannukset ovat elinkeinonharjoittajan vastuulla.

Tuotteiden vahingoittumis- ja/tai katoamisriski on elinkeinonharjoittajalla siihen asti, kunnes tuotteet on toimitettu kuluttajalle tai kuluttajan etukäteen nimeämälle ja elinkeinonharjoittajalle ilmoitetulle edustajalle, ellei toisin ole erikseen sovittu.

Artikla 12 – Kestotilaukset: kesto, irtisanominen ja jatkaminen
Irtisanominen
Kuluttaja voi irtisanoa sopimuksen, joka on tehty toistaiseksi voimassa olevaksi ja joka koskee tuotteiden (myös sähkö) säännöllistä toimittamista tai palveluja, milloin tahansa noudattaen sovittuja irtisanomissääntöjä ja enintään kuukauden irtisanomisaikaa.

Kuluttaja voi irtisanoa sopimuksen, joka on tehty määräajaksi ja joka koskee tuotteiden (myös sähkö) säännöllistä toimittamista tai palveluja,

palveluja, voi milloin tahansa irtisanoa määräajan päättyessä noudattaen sovittuja irtisanomissääntöjä ja enintään kuukauden irtisanomisaikaa.
Kuluttaja voi edellisissä kohdissa mainitut sopimukset:

  1. Irtisanoa milloin tahansa, eikä irtisanominen ole rajoitettu tiettyyn ajankohtaan tai ajanjaksoon;
  2. Irtisanoa vähintään samalla tavalla kuin sopimus on tehty;
  3. Irtisanoa aina samalla irtisanomisajalla, jonka elinkeinonharjoittaja on itselleen varannut.

Pidentäminen
Määräajaksi tehtyä sopimusta, joka koskee tuotteiden (myös sähkö) tai palvelujen säännöllistä toimittamista, ei saa hiljaa pidentää tai uusia tietylle ajanjaksolle.

Poiketen edellisestä kohdasta, määräajaksi tehtyä sopimusta, joka koskee päivittäisten, uutis- ja viikkolehtien sekä aikakauslehtien säännöllistä toimittamista, voidaan hiljaa pidentää enintään kolmeksi kuukaudeksi, jos kuluttaja voi irtisanoa tämän jatketun sopimuksen ennen jatkamisen päättymistä enintään kuukauden irtisanomisajalla.

Määräajaksi tehtyä sopimusta, joka koskee tuotteiden tai palvelujen säännöllistä toimittamista, voidaan hiljaa pidentää toistaiseksi voimassa olevaksi vain, jos kuluttajalla on oikeus irtisanoa se milloin tahansa enintään kuukauden irtisanomisajalla ja enintään kolmen kuukauden irtisanomisajalla, jos sopimus koskee säännöllistä, mutta harvemmin kuin kerran kuukaudessa tapahtuvaa päivittäisten, uutis- ja viikkolehtien sekä aikakauslehtien toimittamista.

Rajoitetun ajan voimassa oleva sopimus, joka koskee päivittäisten, uutis- ja viikkolehtien sekä aikakauslehtien säännöllistä toimitusta (kokeilu- tai esittelytilaus), ei jatku hiljaa, vaan päättyy automaattisesti kokeilu- tai esittelyjakson päättyessä.

Jos sopimus on voimassa yli vuoden, kuluttaja voi irtisanoa sopimuksen milloin tahansa vuoden kuluttua, enintään kuukauden irtisanomisajalla, ellei kohtuullisuus ja oikeudenmukaisuus estä irtisanomista sopimuksen sovitun keston päättymistä ennen.

Artikla 13 – Maksaminen
Ellei toisin ole sovittu, kuluttajan maksamien sumien tulee tapahtua 7 päivän kuluessa miettimisajan alkamisesta, kuten määritelty artiklassa 6, kohta 1. Jos kyseessä on palvelusopimus, tämä aikaraja alkaa siitä, kun kuluttaja on vastaanottanut sopimuksen vahvistuksen.

Kuluttajan on ilmoitettava virheistä annetuissa tai mainituissa maksutiedoissa viipymättä elinkeinonharjoittajalle.

Mikäli kuluttaja laiminlyö maksamisen, elinkeinonharjoittajalla on lain sallimissa rajoissa oikeus veloittaa kuluttajalta etukäteen ilmoitetut kohtuulliset kulut.

Artikla 14 – Valitusmenettely
Sopimuksen täyttämiseen liittyvät valitukset on tehtävä elinkeinonharjoittajalle täydellisesti ja selkeästi kuvattuna 7 päivän kuluessa siitä, kun kuluttaja on havainnut puutteet.

Elinkeinonharjoittaja vastaa elinkeinonharjoittajalle toimitettuihin valituksiin 14 päivän kuluessa vastaanottopäivästä. Jos valitus vaatii ennakoitavasti pidempää käsittelyaikaa, elinkeinonharjoittaja vastaa 14 päivän kuluessa vastaanottoviestillä ja ilmoittaa, milloin kuluttaja voi odottaa kattavampaa vastausta.

Mikäli valitusta ei voida ratkaista neuvottelujen kautta, syntyy riita, joka voidaan käsitellä riitojen ratkaisumenettelyssä.

Valitus ei keskeytä elinkeinonharjoittajan velvoitteita, ellei elinkeinonharjoittaja ilmoita toisin kirjallisesti.

Jos elinkeinonharjoittaja katsoo valituksen perustelluksi, elinkeinonharjoittaja valitsee joko korvata toimitetut tuotteet ilmaiseksi tai korjata ne.

Artikla 15 – Riidat
Elinkeinonharjoittajan ja kuluttajan välisiin sopimuksiin, joihin nämä yleiset ehdot liittyvät, sovelletaan ainoastaan Hollannin lakia. Tämä koskee myös tapauksia, joissa kuluttaja asuu ulkomailla.

Artikla 16 – CESOP
Vuodesta 2024 alkaen voimaan tulevien ja vahvistettavien toimenpiteiden vuoksi "Laki arvonlisäverolain muuttamisesta (laki maksupalveludirektiivin täytäntöönpanemiseksi)" sekä keskeisen sähköisen maksutietojärjestelmän (CESOP) toteuttamisen myötä, maksupalveluntarjoajat voivat rekisteröidä tietoja Euroopan CESOP-järjestelmään.